Bağlantı tasarımı, hangi kaynak türünü denemeniz gerektiğini belirler. Birkaç çeşit kaynak bağlantısı vardır ve her biri belirli bir uygulama için uygundur. Bu makalede kaynak bağlantılarının beş temel türünü inceleyeceğiz. Ayrıca yüksek kaliteli kaynaklar elde etmenize yardımcı olacak bazı yararlı ipuçlarını da ele alacağız.
Kaynak Bağlantısı Tasarımı
Dolgu malzemesi eklenerek veya eklenmeden kaynak işlemi ile iki veya daha fazla malzeme birleştirildiğinde bir kaynak bağlantısı oluşur. Kaynak bağlantısı benzer veya farklı metallerden oluşturulabilir.
İyi bir kaynak oluşturmaya katkıda bulunan birkaç etken söz konusudur. Yüksek kaliteli bir kaynak üretmek için bağlantı tasarımını anlamak son derece önemlidir. Kaynak bağlantısı tasarımı, uygulamanın kalite standartlarını karşılamak için hangi tür kaynağın üretileceğini belirler.
Aşağıda bazı bağlantı tasarımı örnekleri ve gereken kaynak türü gösterilmektedir:
Bağlantı Tasarımı | Kaynak Türü |
Alın Kaynağı Bağlantısı | Oluk Kaynağı |
T Bağlantı | Dolgu Kaynağı |
Köşe Bağlantısı | Oluk veya Dolgu Kaynağı |
5 Temel Kaynak Bağlantısı Türü
Amerikan Kaynak Derneği (AWS), kaynak bağlantılarının şu beş 5 temel türünü kabul etmektedir:
- Alın kaynağı bağlantısı
- Bindirmeli bağlantı
- Kenar bağlantısı
- T bağlantı
- Köşe bağlantısı
Alın Kaynağı Bağlantısı
İki iş parçası aynı düzleme yerleştirildiğinde ve her iş parçasının kenarı kaynakla birleştirildiğinde bir alın kaynağı bağlantısı oluşur. Boru hatları ve yapıların üretiminde kullanılan en yaygın kaynak bağlantısı türü budur. Alın kaynağı bağlantılarının kaynak için hazırlanması kolaydır. Bu kaynak bağlantısının farklı çeşitleri vardır ve her biri farklı bir amaca hizmet eder.
Alın kaynağı bağlantısı örnekleri:
- Tek U
- Çift U oluklar
- Tek V
- Çift V
- Tek eğimli
- Çift eğimli
- Kare
- Tek eğimli
Kaynak işlemi sırasında metal yüzeyin eriyen alanına birleşme yüzeyi denir. Kaynaktan önce, birleşme yüzeyi kaynak mukavemetini artıracak biçimde şekillendirilir. Bu işlem kenar hazırlığı olarak bilinir. Alın kaynağı bağlantısının iki tarafın da aynı kenar hazırlığı olabilir veya iki taraf farklı şekilde hazırlanabilir.
Kenar hazırlığı veya kaynak için birleşme yüzeyinin şekillendirilmesi, daha derin penetrasyon, daha yüksek mukavemet ve pürüzsüz bir görünüm sağlamak için gerçekleştirilir. Ayrıca kaynağın belirli kurallara ve standartlara uygun olmasını sağlar. Düzgün alın kaynağı hazırlığı, oluğun şekli, boşluğun genişliği ve katmanlar gibi çok sayıda etkenle belirlenir. Oluk ne kadar geniş olursa bağlantının yapılması için o kadar fazla kaynak gerekir. İnce kesitlerde, kare alın kaynağı bağlantısı ile tam penetrasyonlu kaynaklar gerçekleştirilebilir. Daha kalın kesitlerde ise tam penetrasyonlu kaynaklar ancak bir oluk kullanılarak yapılabilir. Kalın metallerde bağlantı tasarımı, sağlam bir kaynak sağlamak açısından son derece önemli bir rol oynar.
Bir alın kaynağı bağlantısının kenarlarının eğimli mi yoksa kare şeklinde mi olacağını uygulama ve malzeme kalınlığı belirler. Eğimli kenarlarda daha güçlü bir kaynak oluşurken daha fazla kaynak dolgusu gerekir ve işlem daha uzun sürer.
Alın kaynağı bağlantılarında meydana gelen yaygın kusurlardan bazıları gözeneklilik, yanma, eksik penetrasyon ve çatlamadır. Ancak bu kusurlar, kaynak değişkenlerinin değiştirilmesiyle önlenebilir.
Bindirmeli Bağlantı
Bindirmeli bağlantıda iki iş parçasının yüzeyleri üst üste gelir. Kaynak, yüzeylerin kesiştiği yerde oluşur. İş parçasının kalınlığı, bindirme alanını belirler. İş parçası ne kadar kalın olursa o kadar fazla bindirme gereklidir.
Bindirmeli bağlantılar iyi mekanik özelliklere sahiptir. Bir bindirmeli bağlantıyı kaynaklarken iki iş parçası arasında boşluk olmamasını sağlamak önemlidir. Sac gibi ince malzemelerin kaynağında her türlü bozulmayı ve yanmayı önlemek için amperi düşürmeniz ve hareket hızını artırmanız önerilir.
Alın kaynağı bağlantısı veya bindirmeli bağlantı arasında tercih yapmanız gereken durumlar olabilir. Bindirmeli bağlantılar, yüksek gerginliğe tabi alanlarda daha fazla mukavemet sağlar. Bununla birlikte, bindirmeli bağlantılar aynı hizada bir kontur oluşturmaz, bu da bu bağlantıları alın kaynaklarına göre daha belirgin hale getirir.
Kenar Bağlantısı
Kenar bağlantılarında, iş parçalarını yerleştirme, kenarları birbirine neredeyse paralel veya tam paralel halde bırakır. Bu tür bağlantılar, iş parçalarının gerilmeye maruz kalmadığı yerlerde kullanılır. Kenarların kaynak için nasıl hazırlandığına bağlı olarak birkaç kenar bağlantısı türü vardır. Kenar bağlantılarına yönelik uygulamalardan bazıları şunlardır:
J oluk
- U oluk
- V oluk
- Eğimli oluk
- Köşe oluk
- Kare oluk
Köşe Bağlantısı
İki iş parçası 90° açıdan bir L şekliyle kaynaklandığında köşe bağlantısı oluşur. Bu bağlantı türünün montajı kolaydır ve yapılacaksa çok az kenar hazırlığı gerektirir. Köşe bağlantılarının iki türü vardır: açık köşe bağlantısı ve kapalı köşe bağlantısı. Kapalı köşe bağlantısında bir iş parçasının kenarı, başka bir iş parçasının kenarına yaslanır. Açık köşe bağlantısında ise iş parçasının iki kenarı köşelerde birleşir. Her iş parçasının kalınlığının görülebildiği bir açıklık vardır. Köşe bağlantıları çoğunlukla kare çerçeve gerektiren projelerde kullanılır.
Malzemenin kalınlığına ve uygulamanız için gerekli mukavemete bağlı olarak açık köşe bağlantısı ve kapalı köşe bağlantısı arasından seçim yapabilirsiniz. İnce malzeme üzerine bir açık köşe bağlantısı kaynaklarken, yanmayı önlemek için hareket hızını artırmanız önerilir. Açık köşe bağlantıları bir V şekli oluşturur. Malzeme kalınlığına bağlı olarak bu tür bir bağlantı için daha fazla kaynak dolgusu gerekebilir. Kapalı köşe bağlantısını kaynaklarken kaynak yüzünü taşlamanız gerekir. Bunun yapılması, kaynaktan temel malzemeye yumuşak bir geçiş oluşturmaya yardımcı olur.
Bir köşe bağlantısı oluştururken iş parçalarını düzgün bir şekilde yerleştirdiğinizden emin olun. Bağlantının nasıl hazırlandığına bağlı olarak kaynak sonrası bozulma olasılığı söz konusudur. Her türlü bozulmayı önlemek için iş parçasını yerinde tutan bir bağlantı düzeneği oluşturun.
T Bağlantı
İki iş parçası 90° açıyla birleştiğinde bir T bağlantı oluşur. Bu tip bağlantıda bir iş parçasının kenarı T şeklini alacak şekilde başka bir iş parçasının düz yüzeyinin merkezine kaynaklanır. Taban plakasına kaynaklanmış bir boru veya tüp de T bağlantısı oluşturabilir. Bu tür bağlantı, özellikle iki taraftan da kaynak yapıldığında yüksek mekanik mukavemete sahiptir. T bağlantılar; borular, yapısal çelik ve ekipmanlar dahil olmak üzere birçok üretim uygulamasında kullanılır.
Doğru parametreler ve teknikler kullanıldığında T bağlantılarının kaynaklanması kolaydır ve daha az bağlantı hazırlığı gerektirir. Bir T bağlantısı hazırlarken bağlantının her türlü gerilmenin uygulanacağı tarafına kaynak yapmak son derece önemlidir. Kaynağın çatısı etkili bir penetrasyona sahip olmalıdır. Bağlantının karşı tarafından gelen her türlü yük veya darbe, kaynağın bozulmasına neden olabilir. Maksimum güç elde etmek için iki taraftan da kaynak yaparak bunu önleyebilirsiniz. T bağlantılarının yatay, düz, dikey ve havai konumlarda kaynaklanması kolaydır.
90°'lik bir T bağlantısına kaynak yaparken iki iş parçasında da derin penetrasyon sağlamak için farkı 45°'lik bir çalışma açısıyla ayırın. Farklı metal kalınlıklarında kaynak yaparken kaynağı daha kalın olan malzemeye yoğunlaştırmanız gerekir. Bağlantının içindeki kısıtlama nedeniyle oluşan katmanlı yırtılma, T bağlantılarda sık gözlenen kusurlardan biridir. Kaynakçılar, her türlü bağlantı deformasyonunu önlemek için genellikle bir durdurucu yerleştirir.
Uygulamanız için Hangi Kaynak Bağlantısı Doğru?
Beş çeşit kaynak bağlantısı tasarımı vardır. Seçmeniz gereken özel kaynak bağlantısı, uygulamaya ve gerekli mukavemete bağlıdır. Bu nedenle, projeniz için en iyi bağlantı tasarımını seçerken farkları anlamak son derece önemlidir. Bu bilgi, kaynak projeniz için doğru kaynak bağlantısını ve tekniği kullandığınızdan emin olmanıza yardımcı olabilir.